Londen | bezienswaardigheden | musea | reizen naar Londen | vervoer | reisinformatie | weer & reisperiodes | links

Musea

Londen is naast de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk ook de cultuurhoofdstad van het land. In de stad vind je ontzettend veel musea die de moeite waard zijn. Sommige musea zijn zo groot dat je een hele dag nodig hebt om de gehele collectie te bekijken. Om te voorkomen dat je je verblijf in Londen alleen maar spendeert in musea moet je vooraf duidelijk voor jezelf bepalen welke musea je wilt bezoeken. Bij een groter museum kun je dan het beste vooraf een keuze maken van wat je wel en niet wilt zien. Op die manier blijft er nog tijd over om van de stad zelf te genieten.
De meeste musea zijn geopend vanaf een uur of tien 's morgens tot vijf of zes uur 's avonds. Met name de kleinere musea kennen één sluitingsdag per week. Tijdens en rondom Kerst en Oud&Nieuw kennen de musea vaak ook een aantal dagen dat ze niet geopend zijn. Bekijk daarom vooraf goed naar de bezoekersinfo die terug te vinden is op de diverse officiële museum sites.

Om een keuze te maken uit ruim 240 musea die de stad Londen beschikbaar heeft, hebben wij hier een kleine, doch interessante selectie gemaakt.

Londen bezienswaardigheden

De stad Londen biedt ontzettend veel interessante bezienswaardigheden. In Londen vind je iconen zoals Westminster Parliament, Big Ben, Tower Bridge en Buckingham Palace.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van Londen op een rijtje gezet:
Londen bezienswaardigheden top 10

Madame Tussauds
Het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds is een begrip in Londen. Dagelijks gaan duizenden bezoekers kijken naar de wassen kopieën van beroemde zangers, acteurs, sporters en andere bekendheden. Het nadeel van de populariteit van Madame Tussauds zijn de lange wachtrijen die er staan om binnen te raken. Toen wij in de meivakantie Madame Tussauds in Londen wilden bezoeken stond er een rij met een wachttijd van maar liefst anderhalf uur.
SKIP THE LINES! Wat wij daarom iedereen aan zouden willen raden is om de tickets voor Madame Tussauds vooraf via internet te reserveren. Dat kan onder andere via TicketBar Londen, die ook nog eens enkele euro's korting per persoon geven.

The British Museum
Al in 1753 werd het Britse Museum opgericht om de wereld een kijkje te geven in de roemrijke geschiedenis. De arts Hans Sloane had zeer welgestelde patiënten die hem zo nu en dan iets bijzonders schonken. Hierdoor begon hij te verzamelen. Tegen de tijd dat hij overleed bestond zijn persoonlijke collectie uit ongeveer 71.000 objecten. Dit alles is tegenwoordig terug te zien in dit indrukwekkende museum. Door de diversiteit maak je als het ware een reis door de wereld.
www.britishmuseum.org

Natural History Museum
Eigenlijk alles omtrent ontwikkelingen, de geschiedenis en de toekomst van onze planeet staat hier centraal. Daarnaast zijn er diverse wetenschappelijke erfenissen te bestuderen en maak je kennis met bijzondere flora en fauna waarvan je van sommige het bestaan nooit hebt kunnen vermoeden. Kortom er is voor zowel jong als oud veel te ontdekken in dit prachtige en tevens grootste natuurhistorisch museum van het Verenigd Koninkrijk.
www.nhm.ac.uk

Victoria and Albert Museum
Aan de Cromwell Road in Londen staat het zeer indrukwekkende en zeer ruim bemeten Victoria and Albert Museum. Het museum staat geheel in het teken van kunst en design. Daarnaast is er veel ruimte voor educatie en creatieve uitdagingen. Door de diversiteit aan onderwerpen sta je toch vaak even stil bij collecties waarbij je meegetrokken wordt in de gedachtegang van de ontwerpers. In veel opzichten is een bezoek aan dit Victoria and Albert Museum een leerzame ervaring.
www.vam.ac.uk

Design Museum
Design in de breedste zin van het woord komt aan bod in dit populaire museum. Sommige komen hier voor inspiratie, andere uit nieuwsgierigheid en heel veel om zich te verdiepen in kunst, bijzondere vormgeving, architectuur en mode. Dit alles komt namelijk op bijzondere wijze aan bod. Er zijn naast het informatieve deel ook verschillende workshops te volgen.
www.designmuseum.org

Imperial War Museum
In een voormalig psychiatrisch instituut huisvest tegenwoordig dit veel bezochte oorlogsmuseum. Door middel van schilderijen, beeldmateriaal, voorwerpen, voertuigen, wapens en kleding wordt je wegwijs gemaakt in de oorlogsgeschiedenis vanaf de Eerste Wereldoorlog. Sommige onderwerpen worden op een zeer aangrijpende wijze tentoongesteld.
www.iwm.org.uk

National Gallery
Aan de wereldberoemde Trafalgar Square ligt de National Gallery van Londen. Alleen het paleislijke onderkomen op zich is al een bezoekje waard. Echter, eenmaal binnen wordt je overvallen door de pracht en praal wat het te bieden heeft. In 1838 werd dit speciaal voor de National Gallery gebouwde pand geopend voor publiek. Tegenwoordig zijn er meer dan 2300 uiteenlopende werken te zien. Onder de topstukken zit bijvoorbeeld “onze eigen” Vincent van Gogh en zijn ‘Zonnebloemen’.
www.nationalgallery.org.uk

Science Museum
Het pand aan de Exhibition Road, waarin het Science Museum zich bevindt, telt meer dan veertig zalen. Allerlei aspecten uit de wetenschap worden hier op bijzondere wijze behandeld. Ook vraagstukken over je eigen identiteit behoren tot de onderwerpen die gecategoriseerd zijn in onder andere kunst, energie, milieu, geneeskunde, biologie, ruimte en transport afdelingen. Ook voor leergierige kinderen of kinderen die graag op ontdekking gaan is dit een top museum.
www.sciencemuseum.org.uk

Charles Dickens Museum
Dit lieflijke museum is gevestigd in de voormalige woning van de wereld beroemde schrijver Charles Dickens. Hij bewoonde dit pand tijdens de eerste jaren van zijn huwelijk. Tegenwoordig kun je een kijkje nemen in zijn huis waarin veel van zijn spullen bewaard zijn gebleven. Het pand telt vier verdiepingen met daarin zijn meubels, manuscripten, schilderijen en natuurlijk boeken.
www.dickensmuseum.com

The Clink
In het Londense district Southwark staat een beroemde en beruchte gevangenis. Mogelijk is het zelfs de oudste gevangenis van Engeland. Tijdens een wandeling door dit museum krijg je een goed inzicht over het wel en wee van de gedetineerden die er omstreeks de twaalfde tot de achttiende eeuw verbleven. Er zijn een aantal martelwerktuigen te bezichtigen en aangekleden poppen portretteren de sfeer van weleer. Misschien is het voor kleine kinderen een iets te spannend museum.
www.clink.co.uk

Guildhall Art Gallery
In 1999 werd het Guildhall Art Gallery museum geopend voor publiek. Een eerdere vestiging werd door een brand verwoest. Veel van de collecties zijn toen in vlammen opgegaan. Desalniettemin bleef het museum bestaan en zijn er weer prachtige stukken te bewonderen. Met name de Victoriaanse schilderijen zijn subliem. Tussen de verschillende werken zijn stukken te bewonderen waarin belangrijke gebeurtenissen van Londen zijn vastgelegd. In de kelder van het museum is een Romeins amfitheater blootgelegd. Het museum ligt aan de Guildhall Yard bij Gresham Street.

Tate Modern
Op het gebied van moderne kunst is het Tate Modern één van de toonaangevende musea ter wereld. Ze hebben een zeer brede maar ook spraakmakende collectie. Regelmatig zijn er grootheden uit de moderne kunst die er een expositie houden.
www.tate.org.uk/visit/tate-modern

National Maritiem Museum
In het stadsdeel Greenwich werd omstreeks 1937 het maritieme museum opengesteld voor publiek. Dit nationale scheepvaart museum behoort tot de grootste ter wereld. Er zijn ruim twee miljoen voorwerpen te vinden die op de één of andere manier te maken hebben met de zee. Denk hierbij aan schilderijen, meetinstrumenten, kaarten, scheepsmodellen en heel veel boeken.
www.collections.rmg.co.uk

Cartoon Museum
Liefhebbers van stripverhalen en stripfiguren mogen dit museum beslist niet overslaan. Allerlei karikaturen passeren de revue. Onder de strips bevinden zich veelal Engelse klassiekers als The Plum Pudding van James Gillray. Hoewel stripfiguren al snel gekoppeld worden aan kinderen is dit museum toch echt aan te bevelen onder de ouderen.
www.cartoonmuseum.org

Courtauld Gallery
Binnen de muren van het Courtauld Gallery museum is veel ruimte gemaakt voor onderwijs in kunstgeschiedenis. Onder de collecties bevinden zich kunstwerken vanuit de renaissance tijd tot aan de twintigste eeuw. Onder de te bewonderen werken bevinden zich een aantal impressionistische en post-impressionistische schilderijen van onder andere Monet en Gauguin.
www.courtauld.ac.uk

Jewish Museum London
In een voormalige pianofabriek werd door middel van fondsenwerving en donaties dit Joodse Museum uiteindelijk in 2010 geopend. Met name het Joodse leven in Londen en Groot-Brittannië staat in dit museum centraal. Er is veel internationale Joodse kunst tentoongesteld waaronder wat ceremoniële stukken. Verder wordt er een tentoonstelling gewijd aan de Holocaust en de Engelse geschiedenis van het Joodse leven.
www.jewishmuseum.org.uk

Museum of Childhood
In heel dit museum staan kinderen centraal. Elke dag opnieuw zijn er tal van activiteiten en evenementen georganiseerd. Er zijn allerlei soorten speelgoed tentoongesteld die variëren van het jaar 1600 tot heden. Er zijn oude poppen te zien, maar ook oude prenten en tekeningen. Opvallend onder de collecties is die over de kleding. Meer dan zesduizend kledingstukken vertellen een stukje geschiedenis. Bijvoorbeeld waarom jonge jongens rond 1550 jurken droegen.
www.museumofchildhood.org.uk

National Portrait Gallery
Bezoek dit museum vooral als je gezichten bij verhalen uit de geschiedenis zoekt. In dit National Portrait Gallery museum hangen namelijk alle persoonlijkheden die iets betekend hebben voor de geschiedenis van Groot-Brittannië. Boven de ingang van dit museum zijn de borstbeelden te zien van de drie oprichters van deze galerie, Philip Henry Stanhope, Thomas Babington Macaulay en Thomas Carlyle.
www.npg.org.uk

Sir John Soane Museum
In dit opmerkelijke museum worden de gedachtengangen, werken en verzameling van de architect John Soane op een zeer speciale manier weergegeven. Zijn eigen woonhuis staat vol met beelden, ornamenten, sarcofagen, vazen, tekeningen, gedecoreerde plafonds en heel veel kunst. Voor zijn overlijden heeft hij vast laten leggen dat er niets veranderd mag worden en dat het voor studenten toegankelijk moet zijn.
www.soane.org

Wallace Collection
In het prachtige herenhuis ‘Hertford House’ is dit Brits museum vol kunst gehuisvest. Veel historische stukken zijn hier in huiselijke sferen te bewonderen. Onder de meesterwerken bevinden zich stukken van Rembrandt, Velázquez en Titiaan. Er zijn wat oude meubelstukken en een kleine vijfhonderd sculpturen te bezichtigen. Het museum ligt aan de Manchester Square te Londen.
www.wallacecollection.org

Saatchi Gallery
De Londense Saatchi Gallery ligt in de wijk Chelsea. Het enorme gebouw staat bijna geheel ter beschikking als tentoonstellingsruimte voor de hedendaagse kunst. Een klein deel is namelijk gereserveerd voor de kunstcollectie die afkomstig is van de oprichter Charles Saatchi. Er wordt voornamelijk kunst tentoongesteld door (nog) onbekende jonge kunstenaars of bekende kunstenaars die weinig tot geen podium bezitten. De visie werkt in ieder geval, want de Saatchi Gallery wordt door duizenden bezoekers per jaar bezocht.
www.saatchi-gallery.co.uk

Meer bezienswaardigheden in Londen

Andere bezienswaardigheden in Londen vind je op de pagina bezienswaardigheden in Londen.

Gratis toegang

Londen is niet de goedkoopste stad om te bezoeken. Wat dan wel aangenaam is, is dat een paar vooraanstaande musea gratis te bezoeken zijn. Vrije toegang tot het museum maakt je weekendje Londen meteen iets goedkoper. Voorbeelden van musea waarbij je geen toegang hoeft te betalen zijn The British Museum, Tate Modern en National Gallery.

Londen in 12 uur

Stel dat je één dag in Londen te besteden hebt. Hoe vul je die op een manier in dat je de vibe van de stad meekrijgt en een aantal leuke dingen van Londen te zien krijgt, waarbij je niet persé de geijkte hotspots af hoeft te gaan. Op de website www.in12uur.nl kun je zien hoe je 12 uur in Londen door kunt brengen.

Meer info over Londen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Londen:
Londen top 10
Londen informatie
Londen informatie
12 uur in Londen
bijzondere plaatsen in Londen
Londen bezoekersgids

© teksten & foto's dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy