Londen | bezienswaardigheden | musea | reizen naar Londen | vervoer | reisinformatie | weer & reisperiodes | links

Bezienswaardigheden in Londen

Londen is een aaneenschakeling van bezienswaardigheden. Wie alle hoogtepunten van Londen wil zien die zal heel veel moeite hebben om dat binnen enkele dagen te kunnen doen. Wie zich echter beperkt tot de hotspots in het meest centrale deel van Londen eventueel aangevuld met enkele leuke plekjes aan de buitenrand van het centrum die heeft een vol programma waarbij je achteraf toch kunt zeggen dat je het grootste deel van Londen gezien hebt.

Tip van de redactie: skip the lines!
Wil je bezienswaardigheden in Londen bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je korting op hop-on-hop-off-bussen of wil je andere activiteiten in Londen ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!
Ga naar TicketBar Londen voor alle Londen tickets.
 

Londen bezienswaardigheden

De stad Londen biedt ontzettend veel interessante bezienswaardigheden. In Londen vind je iconen zoals Westminster Parliament, Big Ben, Tower Bridge en Buckingham Palace.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van Londen op een rijtje gezet:
Londen bezienswaardigheden top 10

Palace of Westminster /Big Ben
Omstreeks 1840 werd het enorme gebouw aangepast en verbouwd tot wat het vandaag is. Sinds het bestaan van dit paleiselijke oord heeft het gediend als zetel van het parlement. Hiervandaan wordt het Verenigd Koninkrijk aangestuurd. Er zijn meer dan 1100 honderd kamers en duizenden traptreden te tellen. Het meest beroemde deel is de klokkentoren die de naam Elizabeth Tower draagt. De grootste van de vijf klokken in de klokkentoren is de Big Ben.
www.parliament.uk

Oxford Street / Regent Street / Bond Street
Dat Londen tot de meest toonaangevende modesteden behoort mag geen verrassing zijn. Alle grote namen worden al dan niet met een indrukwekkend pand en etalage vertegenwoordigd. De meest vooraanstaande winkelstraten zijn Oxford Street, Regent Street en Bond Street. Er zijn in deze straten ook zeer veel luxe hotels te vinden die duizenden toeristen per jaar ontvangen.
www.oxfordstreet.co.uk

Buckingham Palace
Miljoenen toeristen per jaar staan zich te vergapen aan het hek bij Buckingham Palace. De rijkdom die het uitstraalt en de keurige wachters op het terrein trekt ieders aandacht. Het paleis telt zo’n 775 kamers en 78 badkamers die verdeeld zijn over een oppervlakte van ruim 77.000 vierkante meter. Er is dan ook enorm veel personeel te vinden om dit allemaal te onderhouden en te verzorgen.
www.royal.gov.uk

National Gallery
Misschien is de National Gallery wel het mooiste museum ter wereld. Het is in ieder geval het mooiste van Londen. Het monumentale pand op zich is imponerend en oogverblindend mooi. De National Gallery heeft hoofdzakelijk West-Europese schilderkunst hangen van grote meesters uit de geschiedenis. Natuurlijk ontbreken hier namen als Claude Monet, Rembrandt, Leonardo da Vinci, Anthony van Dijck en Peter Paul Rubens zeker niet. Je vindt dit museum aan de bekende Trafalgar Square te Londen.
www.nationalgallery.org.uk

Leicester Square
In de uitgaanswijk West End ligt het beroemde en autovrije plein Leicester Square. Het staat bekend om zijn park met daarin het standbeeld van William Shakespeare en de vele bioscopen die er zijn gevestigd. Menig première van beroemde films, waaronder Harry Potter, hebben hier plaatsgevonden. Tevens zijn hier ticket kiosken te vinden waar je voordelig een kaartje voor een theatershow kunt kopen.

Shaftesbury Avenue
Eigenlijk is deze straat, die tussen Oxford Street en Piccadilly Circus ligt, het hart van West End en daarmee het hart van de entertainment van Londen. De meest prestigieuze theaters zijn hier te vinden. De meest bekende theaters zijn Lyric Theatre, Apollo Theatre, Gielgud Theatre en Queen’s Theatre. Tevens begint in deze straat het stadsdeel Chinatown.

Tower of Londen
Dit historische kasteel in het centrum van Londen en aan de rivier de Theems is een belangrijke historische bezienswaardigheid. De Tower of Londen heeft voordat het diende als schatkamer voor de Koninklijke juwelen, nog heel wat andere functies bekleed. Zo is het ooit een Koninklijke residentie geweest, een fort, een museum en zelfs een staatsgevangenis. Om een bezoek nog spannender te maken is er zelfs een avond tour georganiseerd met de naam ‘Twillight Tower Tour’.
SKIP THE LINES! Reserveer je tickets voor de Tower of London vooraf bij TicketBar.

Tower Bridge
De meest beroemde brug over de rivier de Theems is toch wel de 244 meter lange Tower Bridge van Londen. Vooral ‘s avonds als de lichten aan gaan is het een plaatje om te zien. Het is tevens een zeer belangrijke brug, aangezien er elke dag zo’n veertig duizend mensen passeren. De brug kan worden geopend om schepen toegang te bieden. Dit gebeurt ongeveer 900 keer per jaar.

Londen Eye
Sinds de opening in 1999 wordt de Londen Eye goed bezocht. Met een hoogte van 135 meter biedt dit reuzenrad je een spectaculair uitzicht over de stad Londen en zijn bezienswaardigheden. De Londen Eye ligt aan de zuidelijke oever van Theems vlakbij Waterloo Station en het London Sea Life Aquarium. De cabines zijn dicht en rondom van glas zodat haast iedere uithoek van de stad te zien is.
www.londoneye.com

Wimbledon
Onder de tennis liefhebbers wordt dit stadion gezien als het hoogst haalbare in de tennissport. Al sinds 1877 wordt hier het beroemde Grandslamtoernooi gespeeld. Het stadion biedt ruimte voor een kleine 30.000 toeschouwers. Onze ‘eigen’ Richard Krajicek won het toernooi in 1996 van de Amerikaan MaliVai Washington. Wimbledon ligt in het zuidwesten van Londen, vlakbij Richmond Park.
www.wimbledon.com

Hyde Park
Gelukkig zijn er in een drukke en toeristische stad als Londen ook redelijk wat groene oases te vinden. Hyde Park is er daar één van. Dit koninklijke park behoort nog steeds toe aan de koninklijke familie. Desondanks is het 140 hectare tellende park opengesteld voor publiek. Regelmatig worden er concerten gegeven of worden er sportevenementen georganiseerd. In de weekenden en warme zomeravonden zijn er veel Londenaren te vinden die er graag in hun vrije tijd genieten of sporten. Andere bijzondere en aangename parken zijn Regent’s Park, Bushy Park, Green Park, Kensington Gardens, Greenwich Park, St. James Park en Hampstead Heath.

Westminster Abbey
Vrijwel alle vorstelijke begrafenissen, huwelijken, kroningen en andere rituelen worden in de Westminster Abbey kerk voltrokken. De in gotische stijl opgetrokken kerk werd omstreeks de dertiende eeuw in opdracht van Henrik III gebouwd. Het was zeker in die tijd een opmerkelijk en groots bouwwerk. In één van de oudste delen van de kerk is een museum gevestigd. Verder zijn er regelmatig exposities te bewonderen met onder andere twaalfde eeuwse beeldhouwkunst, afbeeldingen van koninklijke begrafenissen en oude altaarstukken. Vele kunnen zich waarschijnlijk de publieke begrafenis van prinses Diana nog herinneren, die zich in deze kerk afspeelde.
www.westminster-abbey.org

Piccadilly Circus
Midden in het bruisende en levendige deel van Londen wat omschreven wordt als West End, ligt Piccadilly Circus. Dit plein ligt op een kruispunt met beroemde straten als Regent Street, Picadilly en Shaftesbury Avenue. Door zijn ligging en als belangrijkste verkeersknooppunt is dit een zeer gewaardeerde ontmoetingsplaats geworden voor zowel lokale bewoners als voor toeristen. Met name rondom het standbeeld Eros of Anteros met pijl en boog zijn vaak mensen te vinden.

Covent Garden
De grote overdekte markt met de naam Covent Garden ligt in het oosten van het stadsdeel West End. Hoewel de hal ooit begon als groente- en fruitmarkt, is het tegenwoordig vooral een toeristische markt geworden. Veel kunstenaars en straatartiesten bemachtigen er een plekje om hun waar te showen en er zijn wat winkeltjes en kleine boetiekjes te vinden. Met name in de weekenden kan het er erg druk zijn. De terrassen zijn dan goed gevuld en ook de restaurants doen er goede zaken.
www.coventgarden.uk.com

St. Paul’s Cathedral
Lang geleden was de St. Paul’s Cathedral het decor van het sprookjesachtige huwelijk tussen prins Charles en Diana. Het huwelijk werd in 1981 voltrokken. Nog altijd geniet de St. Paul’s Cathedral veel aanzien. Door zijn overweldigende uiterlijk als door zijn ligging op Ludgate Hill midden in de Londense binnenstad trekt het direct je aandacht. De enorme koepel inclusief lantaarn telt ruim meer dan 100 meter aan hoogte. Het is daarmee een prima oriëntatiepunt. In de koepel bevindt zich de ‘Golden Gallery’ waarvandaan je een prachtige uitzicht hebt over de omgeving. Je moet hiervoor wel zo’n 271 treden beklimmen.
www.stpauls.co.uk

Harrods
Londen’s wereldberoemde warenhuis is het prestigieuze Harrods. Je vindt het aan Brompton Road in de Londense wijk Knightbridge. Wie Londen bezoekt moet zeker Harrods gezien hebben. Het waren huis is van binnen en buiten chique te noemen. Het heeft dan ook vanaf het begin van zijn bestaan in 1834 een opmerkelijke groep gefortuneerde klantenkring gehad. Zelfs leden van de koninklijke familie worden hiertoe gerekend. Vooral rond de kerstperiode worden alle registers opengetrokken en waan je je in sprookjesachtige sferen.
www.harrods.com

Hamleys
Hoogstwaarschijnlijk mag Hamleys zich de grootste speelgoedwinkel ter wereld noemen. Dit speelgoed paradijs in Regent Street heeft maar liefst vijf verdiepingen plus een kelder met de allermooiste spulletjes waar menig kinderhart sneller van gaat kloppen. Alles is keurig per etage gecategoriseerd onder: interactief, knuffels, games, baby/peuters, meisjes, hobby’s, jongens. Vooral door het enorme assortiment is het op zijn minst bijzonder te noemen.
www.hamleys.com

Musea in Londen

Een overzicht van interessante musea in Londen vind je op de pagina musea in Londen.

Drukte

Londen is een drukbezochte stad. Vooral rondom de vele bezienswaardigheden kan het erg druk zijn met belangstellenden. Om de grootste drukte te vermijden kun je het beste aan het einde van de dag ergens naar binnen gaan, als de grootste drukte voorbij is. Als je de weekeindes vermijdt dan zul je ook merken dat het vaak iets rustiger is. Voor plekken als Covent Garden, Leicester Square en Piccadilly Circus geldt juist dat de drukte in het weekeinde zorgt voor de juiste ambiance.

Hop on, hop off

Een manier om zoveel mogelijk te zien is door gebruik te maken van de Big Bus Londen. Dit is een toeristische bus die een tweetal grotere routes door Londen rijdt, aangevuld met een korte route (de 'Green Link'), een riviercruise op de Theems en een wandeltocht die allemaal bij de prijs inbegrepen zitten. Big Bus Londen werkt volgens het hop-on, hop-off principe waarbij je gedurende de hele dag onbeperkt op- en af kunt stappen. Het is een goed alternatief voor mensen die het een beetje eng vinden om zelf door de stad te navigeren.

Londen in 12 uur

Stel dat je één dag in Londen te besteden hebt. Hoe vul je die op een manier in dat je de vibe van de stad meekrijgt en een aantal leuke dingen van Londen te zien krijgt, waarbij je niet persé de geijkte hotspots af hoeft te gaan. Op de website www.in12uur.nl kun je zien hoe je 12 uur in Londen door kunt brengen.

Meer info over Londen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Londen:
Londen top 10
Londen informatie
Londen informatie
12 uur in Londen
bijzondere plaatsen in Londen
Londen bezoekersgids

© teksten & foto's dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy